Prova på LCHF

KylskåpJag har länge funderat på att prova på LCHF-dieten under några veckor för att se hur det funkar på mig men det har inte blivit av då jag hade annat att tänka på och det är också likadant än idag. Det lutar åt att jag istället gör det före sommaren 2012 för det är ingen idé nu under hösten.  Innan dess vill jag först kolla upp lite mer om LCHF innan jag sätter igång. 

Jag vet mycket om kosten men inte tillräckligt om LCHF som jag inte har prövat på ännu. Har kört vanlig deff några gånger förut.  Det skrivs mycket om hur bra LCHF är om man vill bli med kroppsfett att jag vill också testa för att se hur det går för mig.  En sådan diet bestående av protein och fett mättar ju bättre än kolhydrater och så kan insulinnivåerna också hållas låga vilket minskar fettinlagringen. En hög insulinnivå ökar däremot fettinlagringen och sänker fettförbränningen. Dessutom har ett högt proteinintag på 2.0-2.5 gram en muskelbesparande effekt att större delen av viktnedgången kan bestå av fett.  Men att bygga muskler blir svårt om jag ligger för lågt med kolhydratintaget för det är också lika viktigt med kolhydrater som med protein.  För att en muskel skall växa behöver den 4 viktiga saker:  tillräckligt mycket protein som byggstenar, tillräckligt mycket kolhydrater/kalorier som energi, hård träning och tillräckligt mycket vila efter träning.

Eftersom jag vet att det blir svårt att bygga muskler med fler reps t.ex 8-12 reps under denna diet utan att minska lite på vikten måste jag istället köra tungt med färre reps t.ex 3-6 reps för att behålla styrkan och förbränningen på topp.  Försöker jag bygga muskler med fler reps kan jag bli tvungen att plocka av lite vikter för att orka göra det och då riskerar jag också tappa styrka. Lägre styrka kan vara ett tecken på mindre muskler och därmed också lägre fettförbränning.

När jag kör denna diet under 2-4 veckor under våren ska jag också självklart dela av mig mina erfarenheter av LCHF här i bloggen och också på Facebook.

Dela

2 reaktion på “Prova på LCHF

  1. Jocke

    Ska bli intressant ,att följa ditt fösök ,Anders!
    Men du skriver ,att muskler behöver 3 saker för att växa? Man ska väl också nämna ,att det är under vilan EFTER träning som musklerna växer och bli starka. Många glömmer det ,restituerar för kort tid och övertränar lätt.

Kommentarer inaktiverade.